Unul dintre secretele succesului pentru pescuitul cu undiţa este funcţionarea ireproşabilă a tandemului plută-plumb.
cum să procedăm pentru ca pluta să stea într-o poziţie corectă în apă.
cum să procedăm pentru ca pluta să stea într-o poziţie corectă în apă.
Pluta trebuie să stea scufundată în proporţie de 80-90%, aşa că, în primul rând, se calculează cantitatea de lest folosită. Dacă în cazul peştilor răpitori se poate folosi un singur plumb mai mare, în cazul unui pescuit de fineţe (la oblete, roşioară, caras, plătică), greutatea necesară echilibrării plutei nu trebuie să fie concentrată într-un singur punct. Acest lucru e impus de modul de hrănire a peştilor, care ciugulesc hrana înainte de a o înghiţi şi care, în cazul în care simt reculul unui plumb de dimensiuni mari, renunţă.
Pentru ape stătătoare
♦ Lestaj simplu cu plumb culisant.
E cea mai simplă modalitate de lestare. Tubul siliconic dintre alica opritoare şi lestul culisant amortizează şocul contactului dintre cei doi plumbi. Este recomandat pentru pescuitul cu plumbul pe fundul apei.
♦ Montură logaritmică.
E recomandată în special pentru rubesiană (varga de 9-14 metri lungime). Se utilizează alice grupate în seturi de 1-2-3-4 alice, cu alica solitară în apropierea acului. Grupurile se montează la intervale de 5-6 cm. Este eficientă pentru prinderea peştilor de dimensiuni mici.
♦ Plumbaj liniar simplu.
Este realizat din alice dispuse la intervale egale, de 5-10 cm. Când peştele vrea să plece cu momeala în gură, va simţi o rezistenţă mică, dată de prima alică. Ulterior, rezistenţa va creşte gradual, aşa că peştele nu va deveni suspicios. E eficient în cazul pescuitului în condiţii de vânt, cu plute de tip creion.
Pentru ape curgătoare
♦ Lestaj mixt.
Acest tip de montură e util în apele domoale, cum ar fi râurile de şes cu apă lină. Plumbul culisant sub formă de picătură, care asigură principala greutate a lestului, se repartizează în partea de sus, spre plută. Sub acest plumb se pune un tub siliconic şi primul set de alice despicate. Grupurile de alice sunt dispuse descrescător, dinspre plută spre cârlig. E recomandat pentru plute alungite, cu chila lungă şi cu antenă.
♦ Plumbaj în coadă de şoricel.
E tipul de lestaj utilizat în ape repezi, cu curenţi puternici sau cu valuri la suprafaţă. Dacă într-un râu curentul apei e mai mare la adâncime, se va folosi grupajul în coadă de şoricel de tip descendent, în care plumbii grupaţi sunt plasaţi spre ac. Dacă se pescuieşte într-o apă cu valuri sau curenţi puternici la suprafaţă, se foloseşte grupajul ascendent, cu plumbii grupaţi montaţi spre plută.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu